Glaucoom

Glaucoom is een chronische aandoening waarbij de oogzenuw aangetast wordt. Dit gebeurt in de meeste gevallen door een te hoge oogdruk. Zelfs als de oogdruk normaal en correct is, kan er toch een excavatie of beschadiging van de oogzenuw worden vastgesteld. Dit type glaucoom wordt normotensieve glaucoom genoemd.
Indien glaucoom niet behandeld wordt, zal het leiden tot gezichtsvelduitval. Vaak wordt dit door de patiënt zelf pas opgemerkt wanneer het te laat is. Daarom is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de oogarts.

Er zijn verschillende onderzoeksmethodes die gecombineerd worden om glaucoom op te sporen. Zo wordt als eerste de oogdruk gemeten. Indien deze meting een te hoge waarde aangeeft, wordt er ook een gezichtsveldonderzoek gedaan en wordt er gekeken naar afwijkingen bij de oogzenuw. Dit laatste onderzoek gebeurt aan de hand van een OCT-scan. Deze scan is het meest betrouwbare onderzoek, aangezien de andere onderzoeken afhankelijk zijn van de patiënt.

Glaucoom kan opgedeeld worden in twee groepen: acute glaucoom en chronische glaucoom.

Bij acute glaucoom is er een felle verhoging van de oogdruk op korte tijd doordat de afvoer van het oogkamerwater aanwezig in het voorste deel van het oog plots wordt geblokkeerd. Het oog doet pijn, wordt rood en de visus neemt af; dit kan gepaard gaan met misselijkheid. Wanneer dit gebeurt, moet men onmiddellijk naar het ziekenhuis gaan, omdat men anders blind kan worden.
De oogarts kan bij een algemeen controlebezoek vaststellen of de voorste oogkamerhoek vernauwd is. In dit geval zal er preventief een iridotomie laserbehandeling uitgevoerd worden.

Chronische glaucoom is een meer sluipende variant die vaak pas opgemerkt wordt wanneer het gezichtsveld drastisch kleiner is geworden. Dit kan behandeld worden met oogdruppels, met een laserbehandeling (SLT) of een combinatie van beide.
Als ook deze behandelingen niet volstaan, kan er een glaucoomingreep uitgevoerd worden. Bij het eindstadium heeft men tunnelvisie en mag men onder andere niet meer met de auto rijden.
Behandelingen van chronische glaucoom kunnen de visus niet verbeteren en het gezichtsveld niet meer groter maken. Ze zorgen er enkel voor dat de huidige situatie stabiel blijft.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x