Iridotomie

Bij een te kleine voorste oogkamer (dit is het voorste deel van het oog gelegen tussen de iris en de cornea) kan het kamerwater niet goed afvloeien. Dit zorgt ervoor dat de oogdruk op korte tijd ernstig gaat stijgen en dat de oogzenuw beschadigd wordt waardoor het gezichtsveld kleiner zal worden.

Een iridotomie is een laserbehandeling waarbij er een klein gaatje gemaakt wordt in de iris. Dit zorgt ervoor dat er continu een goede afvoer is van het kamerwater. Hiervoor neemt de patiënt al zittend plaats en plaatst hij de kin op de kinsteun. De behandeling duurt ongeveer 30 seconden per oog.

Een iridotomie behandeling wordt preventief uitgevoerd bij acute glaucoom. Als deze correct uitgevoerd wordt, volstaat 1 laserbehandeling voor de rest van het leven.

Ter voorbereiding van de behandeling worden oogdruppels toegediend. Deze druppels zullen de pupil doen verkleinen, waardoor men tijdelijk wazig kan zien en hoofdpijn kan hebben. Daarom is het belangrijk dat men vervoer voorziet. Op de dag van de behandeling en de dag erna mag de patiënt geen zware inspanningen leveren.

Er kunnen kleine bloedingen optreden, evenals hoofdpijn en hoge oogdruk na deze behandeling. Indien nodig wordt er een week later een controle voorzien om alles goed op te volgen.

Na de behandeling moet men gedurende 1 week 3 keer per dag oogdruppels gebruiken tegen ontsteking.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x